Om cookiesOm webbplatsen

Solcellsanläggningar

2017-04-13

PiteEnergi bygger Sveriges största takmonterade solcellsanläggning åt Lindbäcks bygg

PiteEnergi har fått i uppdrag av Lindbäcks bygg att bygga den 7 250 kvm stora anläggningen på taket till den nya fabriken på Haraholmen.

– Kul att två så starkt lokalt förankrade aktörer tillsammans får vara med och visa vägen till framtidens hållbara samhälle. Vi är stolta över att Lindbäcks valde oss, säger Anders Ådemo, marknadschef PiteEnergi.

Intresset för förnybar energi är fortsatt hög och Sveriges ambitiösa klimatmål leder energibolag och andra aktörer att skynda på omställningsarbetet. Idag levererar PiteEnergi 100 % förnybar el till alla sina elhandelskunder, och påbörjade investeringarna i solcellsanläggningar 2011.

– PiteEnergi känns som ett naturligt val. De har en stark lokal förankring och driver på för ökad hållbarhet och utveckling av förnybara energikällor, säger Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks bygg.

Läs hela pressmeddelandet Här

pressbild

2017-04-06

Under våren påbörjas bygget av solcellsparken Solvåg vid Acusticum.

Ett spännande projekt som kommer att bli en en test- och forskningsanläggning för dubbelsidiga solpaneler. Ett 200 m långt promenadvänligt trädäck med dubelsidiga solpaneler monterade på solstolar i trä. För oss är det viktigt att bidra till ett mer hållbart samhälle. Läs mer om projektet här.

 

solvag_580x387px

 

 

2014-12-02 Anläggning på Acusticumtaket

Piteå – en av Sveriges bästa platser för solproduktion

Enligt branschexpertis finns landets mest effektiva anläggning för produktion av solel i Piteå.

– Vi har utmanat oss själva att bidra till att solelproduktionen i Piteå
10-dubblas under 2015.  I början av december tas ett stort steg när vår nya anläggning tas i drift, säger Patric Jonsson vid PiteEnergi.

Läs mer i det senaste pressmeddelandet om vår solcellsanläggning på Acusticumtaket här nedan.

Läs mer tidigare i pressmeddelandet om vår solcellsanläggning på Acusticumtaket här.

3 personer på taket
Daniel Fåhraeus och Patric Jonsson (PiteEnergi) samt Nina Sjömark (PnF) på plats strax innnan monteringen påbörjades.

acusticum

Här sitter de fast monterade solcellsanläggningarna på plats på Acusticumtaket vid universitetsområdet. Projektet är ett samarbete mellan PiteEnergi, Piteå Näringsfastigheter och forskningsinstitutet Norut.

acusticum2

Solcellerna tar ca 2 300 kvm takyta i anspråk, och beräknas producera ca 237 000 kWh/år.

2011-04-01 Anläggning vid PiteEnergi (Rörligt ”trackingsystem” som följer solens rörelser).

Under 2011 byggde vi en solcellspark i forskningssyfte – dels för att utreda om det är möjligt att få en tillräcklig produktion på Piteås norra breddgrad, dels för att ta reda på om elkvaliteten som skickas in i elnätet är tillräckligt bra.
– Projektet har skett i samarbete med ett norskt forskningsinstitut baserat i Narvik – Norut. Dessutom mäter LTU (Luleå Tekniska Universitet) elkvaliteten på producerad el, berättar Daniel Fåhraeus vid PiteEnergi.

Läs mer i pressmeddelandet om våra rörliga ”trackingsystem” som alltid letar ljusaste punkten här.

Ytterligare information hittar du här nedanför.

Se hur de två olika panelerna rör sig för att söka maximal ljusupptagning med hjälp av olika teknik. Mer info längre ner på sidan.

Klicka här för att se statistik för produktionen för våra två trackingsystem nedan. (Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome för bästa möjliga funktion).

När den nya anläggningen är driftsatt kommer det att finnas möjligheter att följa produktionen även för den.

 

 

 

 

panel 1

Panel 1 använder sig av ett astronomiskt styrsystem som med hjälp av en dator räknar ut var solen ska vara och alltid söker sig mot den punkten.

panel2

 Panel 2 använder sig av ett optiskt styrsystem som alltid  söker sig till den del av himlen (eller t.ex snötäckt mark) som  genererar mest ljus.

”PiteEnergi byggde 2011 en solcellspark i forskningssyfte – dels för att utröna om det är möjligt att få ut någorlunda vettig produktion på Piteås norra breddgrad, dels för att ta reda på om elkvaliteten som skickas in i elnätet är tillräckligt bra.

Projektet har skett i samarbete med ett norskt forskningsinstitut baserat i Narvik – Norut. Dessutom mäter LTU (Luleå Tekniska Universitet) elkvaliteten på producerad el.

Fakta om Solcellsparken:

• Parken består av två stycken s.k. 2-axlade trackers, vardera med 75 m2 solceller. 2-axlade trackers följer solens rörelser för att få ut maximalt med energi som omvandlas till el. Den ena trackern är astronomiskt programmerad, dvs följer solen, medans den andra är optiskt programmerad, dvs riktar sig om den ljusaste punkten på himlen.

• Fem olika fabrikat av solceller är installerade, alla kan individuellt följas och mätas för att utröna vilken typ som ger bäst produktion.

Efter första året av solcellsproduktion kan vi konstatera följande:

• Vår park producerar effektivast i Sverige! Bättre än liknande anläggningar i södra Sverige.

• Under vårmånaderna levererar parken vid gynnsamma förhållanden högre effekt än vad solcellerna anger som maxeffekt – tack vare reflektion från snö.

• Tack vare stöd från länsstyrelsen och NER (Nordic Energy Research) är denna anläggning lönsam.

• Priserna på solceller har sedan vår beställning våren 2011, till våren 2013, sjunkit med 40 %. Detta gör att solel i framtiden kommer att bli kommersiellt gångbar – det är inte frågan om det blir – utan när!

Produktion

Produktionen på vår solcellsanläggning ligger långt bättre än förra året efter några soliga och fina månader under våren och försommaren.
Produktion jan-jun:
Produktion jan-jun
Produktion år:
Produktion år

(Kontaktperson Patric Jonsson. Nås vi växeln på 0911-648 00.)

”Visste du att jorden tar emot mer energi från solen under 15 minuter än vad mänskligheten förbrukar på ett helt år?”